وبلاگ

خواص مارچوبه؛ گیاهی گران قیمت و پرخاصیت

مارچوبه یکی از گیاهانی است که در تمام کشورهای دنیا در فصل بهار برداشت می شود. مارچوبه گیاهی علفی است که ارتفاع آن به چندین متر می رسد. مارچوبه را می توان به صورت خام، سرخ شده، بخارپز یا حتی کبابی نیز استفاده کرد، این گیاه با ارزش دارای فواید بی نظیری برای سلامتی است. در ادامه با ما همراه باشید تا با خواص مارچوبه آشنا شوید.

خواص مارچوبه

خواص مارچوبه

در این بخش از مقاله می خواهیم به فواید بی نظیر مارچوبه اشاره کنیم، این بخش از  مطلب را از دست ندهید.

۱. مراقبت از چشم

مارچوبه سرشار از ویتامینA است که برای سلامت چشم ضروری است، به این صورت که از آسیب به شبکیه چشم جلوگیری می کند. هم چنین طبق گفته کارشناسان خوردن مارچوبه به پیشگیری از دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن( از دلایل اصلی کوری و از دست دادن  بینایی) نیز کمک زیادی می کند.

۲. کاهش وزن

همه شما می دانید که اضافه کردن سبزیجات به برنامه غذایی روزانه یکی از بهترین راه ها برای لاغری است. گنجاندن مارچوبه در برنامه غذایی یک ایده بسیار خوب است زیرا کالری بسیار پایینی دارد و بدون چربی است، همچنین به دلیل داشتن فیبر زیاد موجب می شود که شما احساس سیری کنید و کم تر غذا بخورید.

۳. پوست سالم و جوان

خوردن مارچوبه به دلیل ویتامین های زیادی که دارد موجب می شود که پوست شما را سالم تر نگه دارد. ویتامینE موجود در مارچوبه برای سلامت پوست مفید است. این ویتامین از سلول های پوستی در مقابل تاثیر رادیکال های آزاد محافظت می کند. پس بهتر است برای پیشگیری از پیر شدن پوست بیشتر مارچوبه بخورید.

بهبود سیستم گوارش

به دلیل این که مارچوبه سرشار از فیبر است، خوردن آن به تنظیم حرکات روده کمک کرده و از یبوست پیشگیری می کند. هم چنین فیبر پروسه هضم و رشد باکتری های خوب را در روده بهبود می دهد. طبق گفته کارشناسان وجود مقدار زیادی از فیبر در برنامه غذایی موجب پیشگیری از سرطان روده نیز می شود.

جلوگیری از پوکی استخوان

نرمی و ضعیف شدن استخوان ها از علائم پوکی استخوان می باشد که در این شرایط شکستگی استخوان ها را در پی دارد. مصرف کردن ویتامینk یکی از بهترین روش ها برای محکم نگه داشتن استخوان ها است. مارچوبه سرشار از ویتامین k است و موجب جلوگیری از پوکی استخوان می شود.

درمان دیابت

مارچوبه سطح قند خون را ثابت نگه می دارد و از این رو به درمان دیابت کمک می کند. هم چنین این گیاه بی نظیر ترشح انسولین را افزایش می دهد( انسولین، هورمونی است که به بدن کمک می کند تا گلوکز را جذب کند)

بر اساس مطالعات دیگری مارچوبه می تواند موجب افزایش ۸۱ درصدی جذب گلوکز به واسطه بافت ها و عضلات بدن شود که در این صورت موجب کاهش قند خون نیز می شود.

بهبود سلامت زنان در دوره قاعدگی

برخی از زنان ممکن است در طول دوره قاعدگی احساس ناآرامی و خستگی کنند که در این صورت ویتامینb می تواند به آن ها کمک کند. مارچوبه منبع غنی از ویتامین ها b است که برای رفع این مشکل نیز مفید است. بر اساس گزارش ها منتشر شده استفاده از مارچوبه در درمان اختلالات قاعدگی و هم چنین سندروم پیش از قاعدگی نیز موثر است.

کنترل فشار خون

یکی دیگر از فواید بی نظیر مارچوبه، کنترل فشار خون است. این گیاه دارای منیزم می باشد که در کاهش فشار خون بسیار موثر است. در مطالعه ای که بر روی ۲۴۱ هزار شرکت کننده انجام شده به این نتیجه رسیده اند که اگر رژیم غذایی سرشار از منیزیم باشد خطر احتمال سکته را تا ۸ درصد کم می کند زیرا بیشتر سکته ها به علت فشار خون بالا اتفاق می افتد.

خواص مارچوبه

جلوگیری از کاهش شنوایی

با بالا رفتن سن ممکن است شنوایی افراد ضعیف شود. بر اساس مطالعات انجام شده مصرف فولات و ویتامین a موجب جلوگیری از کم شدن شنوایی می شود. کاهش شنوایی با کاهش تراکم استخوانی بعد از یائسگی نیز مرتبط است که مارچوبه با جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی از کاهش شنوایی نیز پیشگیری می کند.

پایین آوردن سطح کلسترول خون

همه شما می دانید که سطح کلسترول بالا برای سلامتی مضر است، پس باید اقداماتی برای جلوگیری از بالا رفتن آن انجام دهید. مارچوبه به دلیل این که سرشار از فیبرهای رژیمی است خوردن آن یکی از روش های عالی برای پایین آوردن سطح کلسترول می باشد.

در مطالعه ای که بر روی موش ها انجام شد و یک برنامه غذایی با کلسترول بالا برای آن ها در نظر گرفته شد، بعد از مدتی مشخص شد مصرف فیبرهای رژیمی وضعیت کبد و خون را بهبود می دهد و بیماری های قلبی و عروقی را کنترل می کند.

افزایش رشد مو

مصرف مارچوبه نه تنها برای پوست بلکه برای مو نیز مفید می باشد، طبق مطالعات انجام شده مصرف مارچوبه در برنامه غذایی روزانه موجب افزایش رشد مو می شود.

مارچوبه دارای ویتامین هاe  و c می باشد که این آنتی اکسیدان ها با رادیکال ها آزاد بدن مبارزه کرده و از آسیب به فولیکول ها مو جلوگیری می کنند که از این طریق موجب بهبود گردش خون در پوست سر شده و موها را سالم نگه می دارد.

معایب استفاده از مارچوبه

معایب مارچوبه

مارچوبه فواید فراوانی دارد که در این مقاله به تعدادی از آن ها اشاره کردیم اما چند عارضه جانبی نیز دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:

بارداری و تولید شیر

بر اساس مطالعات انجام شده عصاره ی مارچوبه به دلیل تاثیر زیادی که بر روی هورمون ها می گذارد می تواند موجب جلوگیری از بارداری شود، به همین دلیل در دوران بارداری قبل از مصرف مارچوبه با پزشک مشورت کنید. هم چنین فیبر غذایی مارچوبه می تواند در کودکان موجب ناراحتی معده شود به همین دلیل زنان شیرده نیز باید از مصرف مارچوبه خودداری کنند.

تداخل دارویی

همان طور که در مطالب بالا اشاره شد، مارچوبه سرشار از ویتامینk است که موجب رقیق شدن خون می شود. اگر از داروهایی همچون وارفارین که موجب رقیق شدن خون می شود استفاده می کنید، از مصرف زیاد مارچوبه بپرهیزید.

سنگ کلیه

مارچوبه حاوی پورین است که موجب ایجاد اسید اوره می شود، زمانی که پورین در بدن زیاد باشد اسید اوره بیشتری تولید می شود و در نهایت برای بیماران مبتلا به نقرس یا سنگ کلیه مطلوب نیست.

توصیه می شود که این بیماران از مصرف مارچوبه خودداری کنند. در برخی افراد نیز ممکن است موجب واکنش ها آلرژیک همچون تنگی نفس، خارش گلو، خشکی دهان یا قرمزی چشم ها شود.

چگونه در غذا از مارچوبه استفاده کنیم؟

کاربرد مارچوبه در اشپزی

از این گیاه در غذا نیز استفاده می شود که ما در اینجا به برخی کاربردهای آن در آشپزی اشاره می‌کنیم:

  • مارچوبه پخته در ماکارونی، پیتزا، لازانیا و پاستا
  • استفاده از مارچوبه تازه به صورت خام در سالاد
  • افزودن مارچوبه به املت، خوراک مرغ و کوکو
  • افزودن ماچوبه به انواع سوپ ها همچون سوپ سبزیجات و…

مارچوبه را چگونه باید نگهداری کنیم؟

مارچوبه را در پارچه ای مرطوب بگذارید و داخل کیسه ای پلاستیکی قرار دهید و در یخچال نگهداری کنید، زیرا گرما و خشکی مارچوبه را از بین می برد. نگهداری از مارچوبه به این روش هم موجب حفظ حالت تردی آن و هم سبب حفظ ویتامین های موجود در آن می شود.

حالا دیگر تمام خواص مارچوبه را می‌دانید

در این مقاله به خواص مارچوبه اشاره کردیم و شما را با فواید و چند عارضه ی جانبی آن آشنا کردیم. امیدواریم مطالب نوشته شده برای شما مفید باشد. در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه