وبلاگاخبار پزشکی

۱۲ خواص بادرنجبویه که باید بدانید

گیاه بادرنجبویه که با نام علمی ملیسا نیز شناخته می شود به خانواده گیاهان نعنایی تعلق دارد و جزو گیاه بومی جنوب اروپا، نواحی مدیترانه، آسیا و خاورمیانه محسوب می شود. بادرنجبویه گیاهی ۱ ساله است که به سرعت رشد می کند و در بهار کشت می شود و در بین ماه های تیر و مرداد گل می دهد.

این گیاه دارای خواص بی نظیری است که برای سلامتی بدن مفید است و به درمان برخی بیماری ها نیز کمک می کند. در ادامه می خواهیم به فواید گیاه بادرنجبویه بپردازیم، با ما همراه باشید.

خواص بادرنجبویه چیست؟

طبع بادرنجبویه در طب سنتی گرم و خشک است که جزو گیاهان دارویی به شمار می ورد و دارای خواص درمانی متعددی است. عرق بادرنجبویه به تنظیم فشار خون کمک می کند، از دیگر فواید عرق این گیاه می توان به درمان بواسیر، درمان یبوست، درمان نفخ معده و روده، درمان بوی بد دهان، درمان زخم معده اشاره کرد.

خواص بادرنجبویه

از عرق بادرنجبویه برای درمان مشکلات پوستی همچون پف دور چشم، آکنه، پاک کننده زخم ها، بهبود نیش حشرات نیز استفاده می شود. عرق این گیاه هم چنین برای درمان ریزش مو و اکسیژن رسانی پوست کف سر نیز مفید است. در واقع این گیاه بی نظیر دارای خواص بی شماری است که در این بخش از مقاله می خواهیم به برخی از آن ها اشاره کنیم.

۱. ضد سرطان است

بادرنجبویه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های زیاد خاصیت ضد سرطانی داشته و موجب مرگ سلول های سرطانی شده و با رادیکال های آزاد بدن مبارزه می کند.

هم چنین این گیاه بر روی سلول های سرطانی خون، کبد و پستان نیز تاثیر می گذارد. روغن بادرنجبویه نیز خواص ضد التهابی دارد که از طریق کاهش التهاب های مزمن از بدن در برابر بیماری ها محافظت کرده و موجب کاهش درد می شود.

۲. به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند

این گیاه تاثیر زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد، با عفونت ها مقابله می کند و از ورود باکتری و ویروس به سلول ها جلوگیری می کند. هم چنین بادرنجبویه منبع غنی کافئیک اسید است که موجب خنثی شدن واکنش اکسیداسیون می شود.

۳. از پیری پوست جلوگیری می‌کند

بادرنجبویه دارای آنتی اکسیدان های طبیعی به نام اسید کافئیک و اسید فرولیک می باشد که این آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند و موجب خنثی شدن آن ها می شوند.

اگر رادیکال های آزاد خنثی نشوند موجب پیری پوست می شوند زیرا دارای عوامل اکسید کننده هستند که بر اثر آلودگی ایجاد می شوند و سبب آسیب رساندن به سلول های پوست می شوند.

۴. به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند

از مهم ترین فواید بادرنجبویه آرام بخش بودن آن است، این گیاه به تنهایی یا با ترکیب با گیاه سنبل الطیب موجب درمان بی خوابی و اضطراب می شود.

خواص بادرنجبویه

هم چنین در دوران یائسگی با اختلالات خواب مبارزه کرده و کیفیت خواب را بهبود می دهد. افرادی که دچار بی خوابی شده اند می توانند قبل از خواب یک فنجان از دمنوش این گیاه استفاده کنند تا خواب راحت تری داشته باشند.

۵. باعث افزایش تمرکز و حافظه می‌شود

بادرنجبویه برای افزایش تمرکز و تقویت حافظه هم موثر است که در دمان بیماری هایی همچون آلزایمر و زوال عقل نیز تاثیر به سزایی دارد. این گیاه هم چنین عملکرد های حافظه را بهبود می بخشد.

۶. از قلب محافظت می‌کند

یکی دیگر از فواید بی نظیر گیاه بادرنجبویه محافظت از قلب است. طبق آزمایش محققان استفاده از عصاره برگ های این گیاه تپش قلب افراد را کاهش می دهد. هم چنین بادرنجبویه تاثیر مثبتی روی آریتمی قلب نیز دارد، آریتمی حالتی است که ضربان قلب آهسته تر یا سریع تر از حالت عادی است.

۷. با تبخال مبارزه می‌کند

بادرنجبویه به دلیل داشتن خاصیت ضد ویروسی برای درمان تبخال نیز موثر است. البته تبخال درمان قطعی ندارد اما این گیاه می تواند فاصله بین تبخال زدن را طولانی کند و علائم خارش و سوزش را نیز تسکین می دهد.

۸. در درمان بیماری های کبدی موثر است

گیاه بادرنجبویه، سموم را از کبد خارج می کند و به این ترتیب موجب سلامتی کبد می شود، هم چنین موجب کاهش چربی های کبد نیز می شود. بادرنجبویه کلسترول، تری گلیسیرید و ظرفیت چربی را تنظیم کرده و آنزیم هایی که اسید های چرب را تجزیه می کنند را فعال می کند و از این طریق بیماری کبد چرب را نیز درمان می کند. این گیاه هم چنین موجب کاهش سیتوکین های التهابی و فعالیت گلبول های سفید در کبد می شود.

۹. باعث تسکین میگرن می‌شود

گیاه بادرنجبویه به دلیل این که خاصیت آرام بخشی دارد موجب تسکین درد های ناشی از میگرن می شود. این گیاه دارای خواص ضد ویروسی و ضد درد می باشد که با حملات میگرن مبارزه می کند و سردرد های ناشی از عفونت های ویروسی را هم بهبود می بخشد.

خواص بادرنجبویه

برای درمان میگرن باید از دمنوش بادرنجبویه استفاده کرد که برای تهیه دمنوش بهتر است ۴ گرم از برگ های این گیاه را در ۱۵۰ میلی لیتر آب بجوشانید و آن را صاف کرده و روزی ۳ فنجان از آن بنوشید.

۱۰. برای درمان دردهای قاعدگی موثر است

از آن جایی که طبع بادرنجبویه گرم و خشک است، تاثیرات مفیدی برای زنان دارد که از جمله آن ها می توان به درمان دردهای قاعدگی اشاره کرد. این گیاه گردش و انتقال خون به ناحیه رحم را بیشتر می کند و از این طریق چرخه قاعدگی را تنظیم می کند.

۱۱. در درمان دردهای معده ایفای نقش می‌کند

بادرنجبویه موجب آرام شدن دردهای معده، درمان نفخ معده و روده، رفلاکس معده و استفراغ های دوران بارداری می شود. زمانی که بدن دچار استرس و اضطراب شود عضلات روده و معده دچار اسپاسم می شوند که بادرنجبویه اسپاسم را رفع کرده و سنگینی معده را کاهش می دهد و از طرفی به کبد کمک می کند تا صفرای بیشتری را تولید کند.

۱۲. به کاهش وزن کمک می‌کند

بادرنجبویه موجب افزایش سوخت و ساز بدن می شود و از این طریق به لاغری کمک می کند. هم چنین عصاره این گیاه رشد بافت چربی را مهار می کند و سلول های چربی را از بین می برد.

عوارض جانبی بادرنجبویه:

در مطالب بالا به تعدادی از فواید گیاه بادرنجبویه اشاره کردیم، البته این گیاه عوارضی نیز دارد که در این بخش می خواهیم به آن ها اشاره کنیم:

  • تداخل در عملکرد تیروئید: افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند نباید این گیاه را مصرف کنند یا قبل از مصرف باید با پزشک مشورت کنند زیرا موجب تداخل در عملکرد تیروئید می شود.
  • دوران بارداری و شیردهی: مادران شیرده یا باردار نیز نباید از این گیاه مصرف کنند اما در صورت نیاز قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنند.
  • تداخل دارویی: همچنین افرادی که داروهای اعصاب و روان مصرف می کنند نباید از گیاه بادرنجبویه استفاده کنند.
  • واکنش های آلرژیک: گیاه بادرنجبویه اگر از طریق دهان مصرف شود ممکن است موجب استفراغ، حالت تهوع، دل درد، افزایش دمای بدن و سردرد شود.

سخن پایانی:

در این مقاله به فواید بی نظیر بادرنجبویه اشاره کردیم و شما را با خواص این گیاه شفا بخش آشنا کردیم. البته یک تصور غلط در بین مردم وجود دارد که  مصرف گیاهان دارویی به هر اندازه ای مشکلی ندارد، در حالی که این تصور کاملا غلط است و قبل از مصرف هر گیاه دارویی باید از متخصصان طب سنتی و گیاهان دارویی مشورت بگیرید. امیدواریم که مطالب نوشته شده در این مقاله برای شما مفید باشد. در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه