درمان عفونت ریه: علائم + چگونگی تشخیص آن
درمان عفونت ریه: زمان مراجعه به پزشک در کودکان + بزرگسالان
عفونت ریه بیماری بسیار شایعی است که علائمی شبیه آنفولانزا یا سرماخوردگی دارد ولی شدیدتر بوده و اغلب طولانیتر است. هرساله بسیاری از افراد دچار عفونت ریوی شده و حتی به این دلیل از دنیا میروند. در این بخش از مجله کمکدون به بررسی درمان عفونت ریه پرداخته، دلایل آن و نکات لازم را برای شما بیان میکنیم.
علائم عفونت ریه
کیسههای هوایی ریهها، آلوئول نام دارد که عفونت باعث التهاب این کیسهها میشود و در آن مواد چرکی ایجادشده که گاهی تنفس را برای فرد بسیار مشکل میکند. سایر نشانههای عفونت ریه را در ادامه بررسی میکنیم:
- تنگی نفس و درد قفسه سینه
- سرفه مداوم همراه با خلط غلیظ
- خسخس کردن سینه
- تب و لرز به همراه سرفه
- احساس خستگی یا کوفتگی
- از دست دادن اشتها
- ایجاد سردرد
توجه داشته باشید در روزهای ابتدایی که مبتلا به عفونت ریه شدهاید ممکن است دچار سرفههای خشک شوید، ولی کمکم باعث ایجاد خلط در گلو شده که به رنگ زرد، سبز و یا گاهی همراه با رگههای خون است.
دمای بدن نرمال در افراد سالم حدود ۳۷ درجه است ولی اگر دچار عفونت ریه شده و به بالای ۴۰ درجه برسد بسیار خطرناک بوده و باید به پزشک مراجعه کنید. البته اگر تب به بالای ۳۸.۹ درجه برسد، علائمی مانند دردهای عضلانی، لرز، تعریق، کمبود آب در بدن و همچنین ضعف خواهید داشت.
علت عفونت ریه
معمولاً عفونت ریه در اثر قارچ، باکتری و ویروس ایجاد میشود. انواع عفونتهای آن را در ادامه بررسی میکنیم.
بیماریهای التهابی ریه شامل:
- آسم یا بیماری مزمن راههای هوایی
- بیماری سل یا توبرکولوزیس
- برونشیت و برونشیولیت
- سیستیک فیبروزیس (CF) یا فیبروز کیستیک
- سندرم دیسترس حاد تنفسی
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- آب آوردن ریه یا ادم ریوی
- ذاتالریه یا پنومونی
تشخیص عفونت ریه
عفونت ریه بهسادگی تشخیص داده نمیشود. ابتدا پزشک از شما در مورد علائمی که دارید سوال میپرسد، سپس تستها و آزمایشهای زیر را تجویز میکند:
- سی تی اسکن قفسه سینه
- اسپیرومتری یا تست ریه
- پالس اکسیمتری یا اکسیژنسنج خون
- نمونهگیری از خلط
- نمونهگیری از طریق سوآب گلو
- شمارش گلبولهای خون
- کشت خون یا بررسی وجود عفونت خون
زمان مراجعه به پزشک
اگر مبتلا به عفونت ریه شدهاید و در عرض ۳ هفته خوب نشدید حتماً به پزشک مراجعه کنید. در صورت عدم درمان ممکن است مشکلات جدی برای شما ایجاد شود.
زمان مراجعه به پزشک در نوزادان
اگر نوزاد شما علائم زیر را دارد حتماً به پزشک مراجعه کنید:
♦ اگر سن نوزاد شما کمتر از ۳ ماه هست در صورتیکه تب به بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد برسد.
♦ اگر سن نوزاد شما بین ۳ تا ۶ ماه است و تب بالاتر از ۳۸.۹ درجه رسیده و بیحال و رنگپریده است
♦ همچنین اگر سن نوزاد شما بین ۶ تا ۲۴ ماه است و تب به بیش از ۳۸.۹ درجه سانتیگراد برای بیش از ۲۴ ساعت برسد.
زمان مراجعه به پزشک در بزرگسالان
در صورت داشتن هر یک از علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- اگر شما مدام استفراغ میکنید و یا سردرد شدید دارید.
- اگر تب شما بیش از ۳ روزه که خوب نشده است.
- در صورتیکه شرایطی دارید که باعث تضعیف سیستم ایمنی میگردد مانند دیابت و یا شیمیدرمانی
- اگر اخیراً به یک کشور دیگر سفرکردهاید.
اگر علاوه بر اینکه سیستم ایمنی ضعیفی دارید دچار تب، تنگی نفس و یا سرفه شده به طوریکه خون بالا میآورید حتماً به بخش اورژانس پزشکی مراجعه کنید، همچنین اگر علائم زیر را داشتید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- گیجی و منگی
- مشکل در تنفس
- گرفتگی گردن
- درد شدید قفسه سینه
- استفراغ مکرر
- بثورات پوستی غیرطبیعی
- گریه مداوم در کودکان
- خوابآلودگی
- لب یا انگشتان آبی
پیشگیری از عفونت ریه
توجه کنید از تمام عفونتهای ریه نمیتوان پیشگیری کرد ولی با رعایت نکاتی که در ادامه بیان میشود، میتوان میزان خطر را به حداقل رساند:
- حتماً دستهای خود را مرتب بشویید
- بهصورت و یا دهان خود دست نزنید
- از رفتن به مکانهای شلوغی که بهراحتی ویروس منتقل میشود خودداری کنید
- سیگار و یا تنباکو نکشید و یا اگر میکشید آن را ترک کنید
- هرسال واکسن آنفولانزا بزنید
کوید ۱۹ و عفونت ریه
افراد مبتلا به کوید ۱۹ مانند سایر عفونتهای ریه دچار سرفه و درد همراه با تنگی نفس میشوند. البته برخی از افراد علائم خفیف را تجربه میکنند و برخی دیگر دچار علائم شدید میشوند. گاهی مشکلات معده مانند اسهال و استفراغ نیز ممکن است ایجاد شود.
درمان عفونت ریه
برای درمان عفونت ریه ابتدا باید علت ایجاد آن بررسی شود، سپس پزشک با توجه به سن بیمار و سایر علائم، درمان را شروع میکند که معمولاً آنتیبیوتیک تجویز میشود. البته در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
عفونت باکتریایی: برای درمان آن درسته از عفونت ریه که ناشی از باکتری است حتماً نیاز به آنتی بیوتیک دارید.
عفونت قارچی: در این مورد باید داروهای ضد قارچی مانند کتوکونازول یا وریکونازول مصرف شود. عفونتهای قارچی بیشتر در افرادی رخ میدهد که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. برخی از سرطانها، ایدز و داروهای خاص باعث تضعیف سیستم ایمنی میشود. بنابراین سعی کنید سیستم ایمنی خود را بالا ببرید.
عفونت ویروسی: در عفونتهای ویروسی عموماً نیازی به آنتی بیوتیک نیست و باید به بدن کمک کنید تا بتواند با عفونت مبارزه کند. مثلاً تغذیه مناسب داشته باشید و یا کارهایی انجام دهید که سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
اگر عفونت ریه شما شدید است گاهی ممکن است در بیمارستان بستری شوید تا میزان اکسیژن خون شما تحت نظر دکتر بررسی شود.
پیشنهاد میکنیم راههای درمان سرفه خشک در خانه را مطالعه کنید:
برای پاکسازی ریه چه کنیم؟
طبق تحقیقات مجله کمکدون سبک زندگی سالم و استفاده از روشهای ساده که در ادامه شرح داده میشود باعث میشود ریههای سالمی داشته باشیم. سلامت ریهها و بهبود تنفس باعث سلامت کل بدن نیز میشود.
۱. بخار درمانی
استنشاق بخار آب برای تخلیه خلط در ریهها بسیار مفید بوده و مجاری تنفسی را باز میکند. درواقع بخار باعث ایجاد رطوبت هوا شده و درنتیجه افراد میتوانند راحتتر تنفس کنند. برای بررسی دقیق تأثیر بخاردرمانی در سلامت ریه تحقیقات بیشتری نیاز است.
۲. تنفس و سرفه تحت کنترل
روی صندلی نشسته در حالت ریلکس شانهها را شل کرده و پاها را روی زمین قرار دهید. دستها را روی شکم گذاشته و از طریق بینی بهآرامی نفس بکشید. کمی به جلو خمشده و عمل بازدم را انجام دهید. دقت کنید در حین بازدم سرفه کنید. سپس بهآرامی از طریق بینی نفس کشیده و مجدداً تکرار کنید.
۳. ورزش منظم داشته باشید
همانطور که میدانید ورزش از سکته مغزی و قلبی پیشگیری میکند، همچنین باعث سلامت جسمی و روحی افراد میشود.
دقت کنید افرادی که آسم، فیروز کیستینگ یا بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) دارند باید برای ورزش یک برنامه منظم داشته باشند.
۴. مصرف چای سبز
مصرف چای سبز به کاهش التهاب در ریهها کمک زیادی میکند. سعی کنید حداقل ۲ فنجان در روز چای بنوشید.
۵. غذاهای ضدالتهاب
اگر راههای هوایی ریه التهاب داشته باشد این التهاب باعث ایجاد حس سنگینی و احتقان در سینه شده همچنین تنفس را دشوار میکند. شما عزیزان باید در رژیم غذایی خود غذاهای ضدالتهاب شامل زردچوبه، گیلاس، بلوبری، زیتون، گردو، لوبیا، عدس و سبزیها را بگنجانید.
۶. مصرف سیر
همانطور که میدانید سیر برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. برای درمان خانگی عفونت ریه و پاکسازی آن از سیر بسیار استفاده میشود. میتوان سیر را با زنجبیل و یا آویشن مخلوط کرد که در این صورت تأثیر آن بیشتر میشود.
۷. مصرف ویتامین D
دقت کنید کمبود ویتامین دی عوارض زیادی برای بدن دارد، ازجمله اینکه توانایی بدن برای مبارزه با باکتری را کاهش داده همچنین التهاب راههای هوایی را افزایش میدهد.
بنابراین باید غذاهای حاوی ویتامین دی مصرف کرده، همچنین مکمل ویتامین دی را میتوانید بهراحتی از داروخانه تهیهکرده و مصرف کنید تا کمبود ویتامین دی بدن شما جبران شود. توجه کنید قبل از مصرف مکمل حتماً آزمایش ویتامین دی بدهید تا در صورت کمبود آن، ویتامین مصرف کنید.
نکته پایانی
همانطور که ذکر شد اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف است و یا مبتلا به بیماریهای مزمن هستید، عفونت ریه در شما ممکن است شدید باشد، در این صورت ششها یا راههای تنفسی شما بسیار درگیر میشود. اگر در این موقعیت قرار گرفتید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض آن در امان باشید.
ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. اگر هرگونه نظر یا پیشنهادی دارید در بخش انتهایی مقاله ثبت کنید. تیم پزشکی کمکدون پاسخگوی شما خواهند بود.