خستگی و بی حالی در افراد زمانی اتفاق میافتد که فرد با کمبود انرژی مواجه است و این مسئله باعث حس کرختی و سنگینی در فرد میشود. نکته مهم این است که حس خستگی با احساس خواب آلودگی یکسان نیست و وقتی خسته هستید، هیچ انگیزه و انرژی برای انجام کار ندارید. شاید خواب آلود بودن یکی از نشانههای از خستگی باشد اما مطمئنا تنها نشانه بی حالی نیست.
خستگی یک علامت رایج برای بسیاری بیماریها است که شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است. همچنین خستگی میتواند نتیجه طبیعی برخی از عادتهای مربوط به سبک زندگی مانند ورزش نکردن یا رژیم غذایی نامناسب باشد.
در صورتی که خستگی شما با استراحت و تغذیه مناسب برطرف نشد، به احتمال خیلی زیاد این بی حالی ناشی از یک بیماری زمینهای جسمی یا روانی بوده و لازم است تا برای درمان بی حالی و خستگی به پزشک مراجعه کنید.
در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا نگاهی به رفع خستگی انداخته و در مورد این مسئله اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
عوامل خستگی و بی حالی
پیش از آن که بخواهیم شما را با درمان بی حالی و خستگی آشنا کنیم، لازم است تا در مورد دلایل بروز این مشکل صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در این زمینه ارائه دهیم. در همین راستا باید گفت که دلایل مختلفی برای خستگی و بی حالی وجود دارد. میتوان این عوامل را به سه دسته کلی عوامل مربوط به سبک زندگی، عوامل ناشی از وضعیت جسمانی و عوامل مربوط به سلامت روان تقسیم بندی کرد. اگر بخواهیم در مورد هر یک از این دلایل اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عوامل خستگی مربوط به سبک زندگی
اگر احساس خستگی میکنید، ممکن است برای درمان خستگی مزمن نیاز باشد تا فعالیتها و سبک زندگی خود را تغییر دهید. در واقع مشکلاتی نظیر فعالیت بدنی کم، کمبود خواب، اضافه وزن یا چاق بودن، استرس عاطفی، بی حوصلگی، غم و اندوه، مصرف برخی داروها، مانند داروهای ضد افسردگی یا آرام بخش، استفاده از الکل، استفاده از داروهای غیرقانونی مانند کوکائین، مصرف بیش از حد کافئین، نداشتن رژیم غذایی مغذی و… باعث ایجاد حس خستگی و بی حالی در شما میشوند.
پیدا کردن ریشه و دلیل بی حالی مهم ترین گام برای پیدا کردن روش مناسب رفع خستگی است، به همین خاطر توصیه میشود که در گام اول سعی کنید تا علت بروز این مشکل را پیدا کنید.
عوامل ناشی از وضعیت جسمانی
بسیاری از بیماریها میتوانند به تنهایی عامل و باعث خستگی شوند. به همین دلیل برای درمان خستگی مزمن لازم است تا بررسی کنید که آیا وضعیت شما ناشی از بیماری خاصی است یا خیر؟ از مهم ترین این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم خونی
- آرتروز
- فیبرومیالژیا
- سندرم خستگی مزمن
- عفونتهایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا
- بیماری آدیسون، اختلالی که میتواند بر سطح هورمون شما تأثیر بگذارد
- کم کاری تیروئید
- پر کاری تیروئید
- اختلالات خواب
- اختلالات غذایی مانند بی اشتهایی
- اختلالات خود ایمنی
- نارسایی احتقانی قلب
- دیابت
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- بیماری انسداد مزمن ریه
- آمفیزم
اگر علت بی حالی و خستگی شما ناشی از داشتن این دسته از بیماریها هست، برای درمان خستگی مزمن و از بین بردن ریشه خستگی لازم است تا تحت نظر پزشک باشید.
عوامل مربوط به سلامت روان
شرایط سلامت روانی شما نیز میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روی بی حالی و خستگی شما داشته باشد. به عنوان مثال، خستگی یکی از علائم رایج اضطراب، افسردگی و اختلال عاطفی فصلی است. تشخیص این که کدام یک عوامل مربوط به سلامت روان باعث بروز مشکلی بی حالی شده برعهده روانشناس و روانپزشک است.
روشهای درمان خستگی مزمن
به منظور درمان بی حالی و خستگی روشها و تکنیکهای مختلفی پیش روی شما وجود دارد. اگر بخواهیم شما را با این روشها آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بهبود سبک زندگی برای غلبه بر خستگی
در راستای رفع خستگی میتوانید تغییراتی در سبک زندگی خود به وجود بیاورید. توجه به سبک زندگی به افزایش سطح انرژی و سلامت کلی بدن کمک کرده و باعث میشود تا بتوانید مشکلی بی حالی خود را درمان کنید.
برای درمان بی حالی و خستگی لازم است تا به مقدار کافی بنوشید تا بدن شما هیدراته بماند. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم باعث میشود تا بدن شما سطح انرژی کافی داشته باشد.
ورزش کردن به صورت منظم و خوابیدن به اندازه کافی از مهم ترین عواملی هستند که توجه به آنها میتواند مشکل خستگی شما را برطرف کند.
اجتناب از عوامل استرس زا و نداشتن برنامههای کاری یا اجتماعی بیش از حد سخت نیز نقش بسیار مهمی در رفع خستگی و درمان خستگی مزمن دارد.
همچنین پیشنهاد میشود که در فعالیتهای آرامش بخش مانند یوگا شرکت کنید. انجام یوگا تاثیر بسیار زیادی بر روی کاهش استرس داشته و باعث بهبود وضعیت جسمانی و روانی بدن میشود. به همین دلیل پیشنهاد ما این است که توجه بسیار زیادی به این مسئله داشته باشید و به صورت منظم در کلاسهای یوگا شرکت کنید.
همچنین به عنوان یکی از مهم ترین گامها برای تغییر سبک زندگی و رفع خستگی لازم است تا از مصرف الکل، تنباکو و همچنین داروهای غیرقانونی خودداری کنید.
این تغییرات سبک زندگی به کاهش خستگی شما کمک بسیار زیادی میکند. همچنین پیروی از برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک در صورت داشتن بیماری خاص بسیار مهم است.
چه زمانی باید برای درمان بی حالی و خستگی به پزشک مراجعه کرد
در صورتی که با تغییر سبک زندگی و تغییر در عادات روزانه وضعیت بی حالی و خستگی شما بهتر نمیشود، لازم است تا برای رفع خستگی به سراغ پزشک بروید و حتما روند درمان را آغاز کنید. همچنین اگر در کنار خستگی و بی حالی نشانههای دیگری در بدن شما وجود دارد که بیانگر بروز مشکل در سلامت جسمانی تان است، باز هم نیاز است تا حتما به سراغ پزشک بروید.
پزشک بسته به تشخیص خود و علتی که ممکن است باعث خستگی شما شود، آزمایشاتی را از شما میگیرد. همچنین پیشنهاد میشود که حتما با پزشک خود در مورد روند خواب تان صحبت کنیم و اطلاعاتی نظیر زمان به خواب رفتن و بیدار شدن، تعداد دفعات بیدار شدن در شب و علائم دیگری که در طول خواب شبانه دارید را به پزشک اطلاع دهید.
چقدر باید بخوابیم؟
همان طوری که اشاره کردیم، خستگی و بی حالی با خواب آلودگی تفاوت دارد، با این حال لازم است تا حتما توجه بسیار زیادی به خواب خود داشته باشید و به مقدار کافی بخوابید. یکی از مهم ترین عواملی که میتواند باعث رفع خستگی شود، داشتن خواب کافی و مناسب است.
در همین راستا اگر بخواهیم به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که یک فرد باید چقدر بخوابد تا بدن او انرژی لازم را در روز داشته باشد و بتواند از این طریق اقدام به درمان خستگی مزمن کند، باید گفت که این مسئله به سن شخص بستگی دارد. در ادامه زمان مناسب برای خواب را با توجه به سن افراد را ارائه میکنیم:
- نوزادان: ۱۴ تا ۱۷ ساعت (شامل چرت زدن)
- کودکان نوپا: ۱۱ تا ۱۴ ساعت (شامل چرت زدن)
- کودکان پیش دبستانی: ۱۰ تا ۱۳ ساعت
- کودکان در سن مدرسه: ۹ تا ۱۱ ساعت
- نوجوانان: ۸ تا ۱۰ ساعت
- بزرگسالان: ۷ تا ۹ ساعت
- سالمندان: ۷ تا ۸ ساعت
موضوع بسیار مهمی که باید به آن توجه کنید این است که خواب زیاد یا کم میتواند منجر به مشکلات مختلفی شود. از مهم ترین این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکل با هوشیاری
- مشکل در حافظه
- استرس
- کیفیت زندگی پایین
- افزایش احتمال تصادفات رانندگی
حرف آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا در مورد روشهای درمان خستگی مزمن صحبت کرده و در این زمینه اطلاعات کاملی را به شما ارائه دهیم. توجه به نکات گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا در وهله اول بتوانید متوجه علت بی حالی و خستگی خود شده و در گام بعدی برای درمان بی حالی و خستگی اقدام کنید.